tisdag 1 juni 2010

Kockande bara fortsätter, idag broccoligratäng med köttbullar, mm-m! jag har funderat på att dra ner på kolhydrater, har läst om LCHF och andra låg-kolhydrat livsvanor..hmm..är det sunt att äta så mycket protein och fett?

3 kommentarer:

  1. Livsmedelsverket säger i de svenska näringsrekommendationerna att 50-60 E% ska komma från kolhydrater, fett 25-35 och protein 10-20. E% är energiprocent så det innebär ju att för t ex kolhydrater ska 50-60 % av dagens kaloribehov komma från kolhydrater. Fett, protein och kolhydrater är olika energitäta, dvs ger olika mycket kalorier per gram, fett ger mest, och kolhydrater minst.

    Själv tycker jag att näringsrekommendationerna kan ändras lite, lite mindre kolhydrater och fett och lite mer protein. Protein är också det näringsämne som är "jobbigast" för kroppen att spjälka, dvs det krävs lite energi för att spjälka, protein mättar ju också bra.

    Jag vill tipsa om ISO-dieten som handlar om att man ska äta en tredjedel av varje, dvs lika delar protein, fett och kolhydrater. Även här ligger fokus på långsamma kolhydrater och bra fett (vilket alltid borde vara självklart). Kolla in det, finns mycket bra recept på nätet! Jag tror att LCHF fokuserar för mycket på fettet, och dessutom allt sorts fett. Då är det nog bättre att köra ISO, lite kolhydrater behöver man ju för att orka träna och tänka (!). Kär man någosn sorts low-carb diet brukar man snabbt gå ner, men mest vatten, eftersom kolhydrater binder mycket vatten i kroppen... Så jag tror det är bäst att dra ner på kolhydraterna till viss del, och lägga fokus på protein, fullkorn och bra fett!

    SvaraRadera
  2. Tack snälla Ida, har börjat läsa om ISO-dieten nu! Dieten verkar ha ett sunt synsätt till mat, för den där LCHF känns osund av någon anledning. Eller det gör det för mig.
    Skulle de löna sig att köpa en matvåg, så jag kan veta ungefär hur mycket mat jag ska ha på tallriken? Tycker det är svårt att veta rätt "mängd" mat man ska ha på tallriken..

    SvaraRadera
  3. Ja men precis, jag håller med! Varsågod, bara kul att skriva om näringslära :P

    Ja alltså det är väl ett ställningstagande, jag har läst att det är många kunniga (bla annat Fredrik Paulún) som avråder från att väga maten, eftersom det lätt kan gå till överdrift och man kan utveckla ett stört förhållande till mat. Kände själv att jag tänkte allt i kalorier här tidigare när jag kostregistrerade mig. Men vill du så gör det, an kan ju göra det ibland och inte hela tiden.

    Annars vet jag att det finns nå riktlinjer i stil med "protein i samma storlek som din knytnäve" och det kan ju också funka. Eller tallriksmodellen, allra bäst! Och så kan man äta på mindre tallrikar, jag har typ helt övergått till att äta på asietter eftersom mina mattallrikar är så fruktansvärt stora och man gärna lassar upp för mycket mat då... Men jag håller med, jag tycker också det kan vara svårt att veta hur mycket man faktiskt ska äta!

    Och som jag erbjudt mig tidigare kan jag kostregistera dig om du vill, har programmet på datorn nu. Då behöver man ju en våg men du kanske kan låna av någon några dagar, för en kostreg är ungefär 3-4 dagar, och då får man ju en uppfattning om hur man bör äta..

    SvaraRadera